În 1997, Steve Cooper, un englez inimos, venea în România adus de zvonurile despre orfelinatele din România. Cum-necum, a ajuns la Bacău, mai exact la orfelinatele de la Dofteana şi Ungureni. Copiii pe care i-a găsit acolo trăiau în condiţii greu de imaginat. Pe lângă handicapul psihic sever, unii dintre ei sufereau şi de o dizabilitate fizică. Într-unul dintre orfelinate o fetiţă l-a luat de mână şi l-a dus în ceea ce avea să se dovedească a fi un dormitor. O încăpere întunecată unde o fetiţă era legată de pat şi plângea.

A fost momentul când Steve a decis că trebuie să intervină. Întors in Marea Britanie a înfiinţat, împreună cu câţiva prieteni, Fundaţia Cry in the Dark ( www.cryinthedark.org ) dar şi-a dat seama foarte repede că de acolo, din Anglia, nu avea cum să schimbe foarte mult lucrurile aici, în România.

Prin urmare, în 1999, avea să vină în România şi să înfiinţeze Asociaţia Lumina, la Comăneşti, unde şi astăzi este sediul social şi ,,Casa Lumina” care a devenit ,,acasă” pentru cei 22 de copii găsiţi în cele două orfelinate. Timpul a trecut, cei 22 de copii sunt astăzi adulţi dar vor rămâne în grija noastră atât timp cât va fi nevoie.

Prin 2001, în viaţa lui Steve avea să intre Albert, un adolescent orfan, a cărui stare de sănătate s-a dovedit a fi o încercare prea mare pentru mătuşa în grija căruia era. Albert a învăţat în doar câteva luni suficiente cuvinte cât să se înţeleagă cu Steve, cu care a devenit bun prieten. Din păcate, Albert s-a stins singur, pe patul spitalului.

În 2006, în memoria lui Albert şi pentru că niciun copil nu trebuie să moară singur, Steve a început construcţia unui hospice, la Luncani, la 15 km de Bacău, unde copiii şi tinerii diagnosticaţi cu o boală incurabilă să poată beneficia de cele mai bune sevicii de îngrijiri paliative, atunci când va veni momentul. În 2010, hospice-ul a fost gata şi echipa multidisciplinară completă oferă de atunci îngrijiri paliative la domiciliu pentru 120 de pacienţi. De asemenea, de două ori pe săptămână organizăm centru de zi pentru copiii şi tinerii care sunt deplasabili. Ei sunt preluaţi de la domiciliu dimineaţa, cu maşinile asociaţiei, duşi la Luncani unde beneficiază de servicii şi activităţi adaptate diagnosticului lor, iar la finalul zilei sunt duşi înapoi, în familie. Tot la Luncani găzduim şi voluntarii, 120 la număr, care vin în fiecare an din Marea Britanie şi se implică în activităţile asociaţiei.

Datorită faptului că suntem singura organizaţie care oferă îngrijiri paliative pediatrice, în regiunea de nord-est, şi pentru că solicitările din partea familiilor cresc constant, la începutul anului trecut am decis că este momentul să facem următorul pas. Să construim o unitate cu paturi unde să internăm copiii diagnosticaţi cu o boală incurabilă şi care sunt în ultimul stadiu de viaţă.

În întâmpinarea planurilor noastre a venit un anunţ din partea Fundaţiilor Velux, din Danemarca, care anunţau că au decis să ofere finanţări pentru proiecte din România. Suma maximă pe care o ofereau pentru un proiect era 1.200.000 euro.

În acel moment a început ,,călătoria” noastră spre ceea ce va fi primul proiect de acest fel din România. Am aşezat propunerea noastră într-o scrisoare de intenţie care primea răspuns doar două săptămâni mai târziu. În luna martie, la fix 1 an de la trimiterea propunerii noastre, după evaluări complexe, Fundaţiile Velux au decis să ne răspundă pozitiv.

Astăzi suntem mândri că, în maxim 45-60 zile, vom pune prima cărămidă şi va începe construcţia noului hospice!

În cazul acestui proiect, însă, ne dorim să facem lucrurile puţin diferit, ne dorim să aducem oamenii aproape de noi, să înţeleagă că implicarea fiecăruia dintre noi contează!

Prin urmare, ne dorim ca oameni valoroşi din Bacău şi din ţară, să vină alături de noi, să construim împreună!

De-a lungul timpului am avut alături de noi oameni care ne-au oferit susţinerea lor, astfel de oameni fiind bucurie pentru noi şi beneficiarii noştri şi ne fac să simţim că, prin implicarea lor, putem merge mai departe!

Mai multe despre asociatie gasiti pe situl lor www.asociatialumina.eu